Aansprakelijkheid
Als ZZP’er ben je zelf aansprakelijk voor alles wat jij aanlevert, afspreekt, communiceert en hoe jij handelt. Ook als jij jouw opdracht via een bemiddelaar hebt geregeld. Het blijft jouw verantwoordelijkheid om de juiste documenten, de juiste contracten en overeenkomsten, op een correcte manier zaken vastlegt of vastgelegde zaken nakomt en dat jij volgens de richtlijnen handelt en je gedraagt. Ook als Zelfstandig ondernemer kun jij in situaties terechtkomen waar fouten worden gemaakt. Misschien maak jijzelf wel een fout. En die fout zou jou wel eens duur kunnen komen te staan. Van iedere ZZP'er wordt daarom verwacht dat hij/zij een aansprakelijkheidsverzekering heeft en zich heeft aangesloten bij een klachtencommissie. Zo ben jij als ZZP'er ingedekt en kun jij je laten bijstaan als er een conflict met de opdrachtgever ontstaat. Zie ook Aansprakelijkheidsverzekering en Klachtencommissie
Bij zorg bemiddeling wordt er door een deskundige zorgbemiddelaar ondersteuning geboden aan opdrachtgevers (zorginstellingen of particuliere zorgvragers) om de juiste zorgverlener te regelen voor een zorgdienst. Hoewel de zorgbemiddelaar op zoek gaat naar de juiste 'match' en er tussen de zorgbemiddelaar en de zorgprofessional en bemiddelingsovereenkomst geldt, moet de opdrachtgever met de zorgverlener ook een overeenkomst sluiten voor de opdracht die door de zorgprofessional uitgevoerd gaat worden.
De zorgbemiddelaar exploiteert een onderneming, die op verzoek en in opdracht van zelfstandige zorgprofessionals bemiddelt bij het samenbrengen van vraag en aanbod op het gebied van begeleiding, het ondersteunen en verzorgen van mensen met een specifieke ondersteuningsvraag. Contra Zorg Bemiddeling bemiddelt zelfstandige zorgprofessionals voor mensen met een verstandelijke en/of fysieke beperking.
De bemiddelingsovereenkomst ook wel een raamovereenkomst of samenwerkingsovereenkomst genaamd, is een overeenkomst die de afspraken tussen de zelfstandige zorgprofessional en de zorgbemiddelaar vastlegt. In zo’n bemiddelingsovereenkomst staan afspraken over o.a. de verplichtingen, verantwoordelijkheden en gedragscode voor het gewenste gedrag van de zorgprofessional en de bemiddelaar. Ook staat erin genoteerd wat er gebeurt of welke boete er volgt als de afspraken door een van beide partijen niet worden nageleefd.
Het btw-id ofwel btw-identificatienummer is
een persoonlijk, uniek nummer dat bestaat uit een reeks van 14 tekens (combinatie van cijfers en letters). Vanaf 1 januari 2020 moeten zelfstandig ondernemers het btw-id op facturen en op hun websites vermelden om zich te identificeren als btw-plichtig ondernemer. Daarmee voldoen zij aan de wettelijke eisen. Ook als er om welke reden dan ook geen btw-verplichting is, heeft een zelfstandig ondernemer een eigen uniek btw-identificatienummer. Een btw-identificatie (btw-id) gebruik je voor al jouw contacten met klanten (zorgbemiddelaars). Daarmee laat je zien dat je een btw-plichtige ondernemer bent. Jouw btw-id zet je bijvoorbeeld op jouw briefpapier, facturen en website.
Een btw-id ziet er zo uit:
Een voorbeeld van een btw-id: NL123456789B01
Weet je jouw btw-id niet meer?
Je kunt het BTW-identificatienummer vinden in Mijn Belastingdienst Zakelijk, bijvoorbeeld als je btw-aangifte doet:
Hoe maak je een goede screenshot van je btw-id?
De screenshot van een btw-identificatienummer moet een aantal dingen tonen, te weten; 1) het logo van de belastingdienst 2) jouw naam of bedrijfsnaam 3) nummer omzetbelasting en 4) btw identificatienummer. Zie hieronder een voorbeeld.
Hoe krijg ik een btw-id?
Als jij een onderneming of bedrijf start, dan start je bij de Kamer van Koophandel (KvK). Je schrijft je in bij de KvK in jouw omgeving. De KvK geeft jouw inschrijving door aan de belastingdienst. De belastingdienst registreert jouw gegevens en binnen 10 werkdagen ontvang je een bevestiging van inschrijving bij de belastingdienst op het bedrijfsadres. Je leest hier meer over bij Schrijf uw onderneming in bij KVK.
Als de belastingdienst jou als ondernemer voor de btw registreert, ontvang je van de belastingdienst ook een brief waarin jouw btw-identificatienummer staat.
Ben je een ZZP’er, dan krijg je 2 aparte brieven van de belastingdienst: een brief met jouw btw-identificatienummer en een brief met jouw ob-nummer. Zie meer informatie bij deze veel gestelde vragen over OB-nummer.
Als je een bedrijf hebt, dan ben je geregistreerd in het handelsregister bij de Kamer van Koophandel. Voor iedere opdracht bij een nieuwe opdrachtgever heb je een actueel uittreksel van jouw KvK registratie nodig. Actueel betekent NIET OUDER DAN 1 JAAR. Op jouw uittreksel KvK staan de volgende gegevens:
Hoe vaak moet je een uittreksel KvK leveren?
Zorgbemiddelaars en Zorginstellingen ontvangen bij voorkeur het meest recente uittreksel KvK en liefst een uittreksel KvK dat niet ouder is dan 1 jaar. De reden is dat je als ZZP'er in de zorg moet kunnen aantonen dat je bent ingeschreven bij de KvK. Dat jij ooit bent ingeschreven bij de KvK wil niet zeggen dat je dat nog steeds bent, daarom vragen ze jaarlijks een nieuw uittreksel bij je op.
Registratie in het EVC-Register bewijst dat een deelnemer heeft deelgenomen aan een EVC-Procedure. De registratie zegt dus nog niets over de werkprocessen en
competenties die zijn aangetoond volgens een EVC-Standaard.
De verantwoordelijke en overkoepelende organisatie NKC-EVC geeft aan dat de registratie geen bewijs
is voor het behalen van een Ervaringscertificaat. Het is belangrijk dat deelnemers,
werkgevers en onderwijsinstellingen zich verdiepen in het certificaat en nagaan in
welke mate een deelnemer aan een standaard voldoet.
Ter verduidelijking heeft het NKC-EVC de volgende disclaimer op haar website
geplaatst: Het EVC-Register laat zien dat iemand een EVC-Traject heeft doorlopen,
uitgevoerd door een erkende EVC-aanbieder. Het laat NIET het resultaat van het EVC-
Traject zien; het geeft dus niet aan hoeveel van de gekozen EVC-Standaard met het
EVC-traject is aangetoond. Hiervoor dient het EVC-Certificaat opgevraagd te worden bij
de deelnemer.
Onze trainingen staat op contra-academy.nl. Daar vind je ook de actuele prijzen van de trainingen. Omdat Contra Academy geregistreerd staat bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) mag Contra Academy prijzen vrijgesteld van btw aanbieden. Als je bij Contra Academy inschrijft voor een van de vele zorgtrainingen dan betaal je dus geen btw.
Voor Uitzendkracht van Contra Zorg Uitzendbureau geldt zelfs dat een aantal basis zorgcursussen gratis zijn en dat ze doorbetaald worden voor het volgen van een verplichte cursus alsof het een werkdag is.
Algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) zijn de handelingen die we allemaal dagelijks doen, zoals opstaan, eventueel scheren, haren kammen, eventueel verschonen, wassen of douchen, tandenpoetsen, aankleden, toiletteren, ontbijten, lunchen, avondeten en weer omkleden om naar bed te gaan. Als een cliënt deze handelingen niet meer ( geheel ) zelfstandig kan uitvoeren, krijgt de cliënt een ADL-indicatie. Iemand die heel weinig ADL-verrichtingen zelf kan doen zal veel hulp nodig hebben. Op vrijwel iedere locatie ben je als zorgprofessional bezig ADL te verlenen. In welke hoedanigheid en intensiteit je ADL verleent, hangt af van de behoefte van de bewoners van de woning. Dat kan variëren van bijvoorbeeld het verbaal aansturen van ADL (samen kleding uitzoeken passend bij het weer van de dag, de keuze blijft bij de bewoner en de bewoner kan zelfstandig kleding pakken) tot ondersteunen bij ADL (bijvoorbeeld helpen bij het aantrekken van sokken) en het overnemen van ADL (volledig overnemen van alle ADL handelingen). De mate van ADL-behoefte wordt bij elke opdracht aangegeven. Als ZZP'er kun je zelf aangeven in welke mate je bereid bent ADL te verrichten, maar ook een Uitzendkracht kan aangeven van bepaalde ADL gradaties af te willen zien.
Als we het hebben over ‘begeleiding’ in de zorg dan bedoelen we de activiteiten, waarmee een cliënt wordt ondersteund bij het uitvoeren van algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) en bij het aanbrengen en behouden van structuur in en regie over het persoonlijk leven.
De begeleider in de zorg is de zorgprofessional, die een cliënt in meer of mindere mate ondersteunt bij zijn activiteiten bij het uitvoeren van algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) en bij het aanbrengen en behouden van structuur in en regie over het persoonlijk leven. De zorgprofessional ondersteunt, helpt en stimuleert cliënten bij de dagelijkse taken, zodat ze er niet alleen voor staan. De begeleider is een steun en toeverlaat, die helpt vanuit de gedachte dat de cliënten nog zoveel mogelijk zelfstandig keuzes kunnen en willen maken. Een begeleider staat meestal op een groep en heeft de verantwoordelijkheid om alleen of met een collega een groep cliënten te ondersteunen.
De persoonlijk begeleider in de zorg is de zorgprofessional, die één cliënt in meer of mindere mate ondersteunt bij zijn activiteiten bij het uitvoeren van algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) en bij het aanbrengen en behouden van structuur in en regie over het persoonlijk leven. De persoonlijk begeleider ondersteunt, helpt en stimuleert de aan hem/haar toegewezen cliënt persoonlijk bij de dagelijkse taken, zodat de cliënt er niet alleen voor staat. De persoonlijk begeleider is een steun en toeverlaat, die helpt vanuit de gedachte dat de cliënt nog zoveel mogelijk zelfstandig keuzes kan en wil maken. Een persoonlijk begeleider heeft de verantwoordelijkheid om één specifiek toegewezen cliënt te ondersteunen. Bij een 1-op-1 begeleiding is de ondersteuning vaak intensiever.
DUO is de uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid voor het onderwijs. Via het online diplomaregister van DUO kun je eenvoudig een uittreksel van jouw diploma’s downloaden. Het diplomaregister bevat de gegevens van diploma’s, die door de onderwijsinstellingen zijn aangeleverd aan DUO. Het gaat hierbij enkel om Nederlandse opleidingen, die het ministerie van Onderwijs Cultuur & Wetenschap financiert, zoals MBO en HBO opleidingen. Een certificaat van bekwaamheid of een EVC-certificaat vind je NIET in DUO. Een EVC-certificaat staat geregistreerd in Ervaringscertificaat.nl (zie ook EVC en Ervaringscertificaat).
Hoe log je in bij Duo?
Welke diploma's staan in DUO?
De volgende onderwijssoorten en jaargangen zijn opgenomen in het diplomaregister. Staat jouw onderwijssoort en jaargang in deze tabel, dan kun je jouw diploma(‘s) kosteloos downloaden.
Wetenschappelijk onderwijs | 1996 *NB Levensbeschouwelijke opleidingen vanaf september 2010
Hoger beroepsonderwijs | 1996
Middelbaar beroepsonderwijs | 2007
Voortgezet algemeen volwassenenonderwijs | 2007
Voortgezet onderwijs | 2006
Voortgezet onderwijs staatsexamen | 2011
Voortgezet speciaal onderwijs | 2012
Voortgezet speciaal onderwijs staatsexamen | 2011
Extraneus voortgezet onderwijs | 2012
Nederlands als 2e taal staatsexamen | 2011
Inburgeringsexamen | 2007
Uittreksel of officieel diploma?
Hoe weet je of een diploma echt is?
Een uittreksel is een officieel document dat wordt uitgegeven door DUO. Het is een geldig bewijsstuk van het behaalde diploma. Echter ALLEEN als het diploma uit DUO is voorzien van een waarmerk (blauwe balk, die verschijnt als je de pdf opent) is het diploma gegarandeerd authentiek. Zorginstellingen en zorgbemiddelaars vragen altijd om een gewaarmerkt diploma, zodat fraude wordt voorkomen.
Wanneer verschijnt dit waarmerk, wanneer verschijnt de bedoelde blauwe balk?
De blauwe balk is alleen te zien op een computer (Windows of Apple), niet op een mobiele telefoon of tablet. U kunt uw diploma wel downloaden op een mobiele telefoon of tablet en daarna per e-mail naar een computer sturen. De blauwe balk is daar dan wel zichtbaar.
Zorg dat u het uittreksel in een recente versie van Adobe Reader opent. Wordt u gevraagd om de lijst met vertrouwde certificaten bij te laten werken? Klik dan op OK.
Waarom en hoe moet je als ZZP'er een adreswijziging doorgeven?
Alle Zelfstandige ondernemers zijn geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Heb jij voor jouw bedrijfsactiviteiten geen bedrijfspand nodig en voer jij jouw diensten uit op locaties van de opdrachtgever, dan staat jouw eenmanszaak geregistreerd meestal op jouw huisadres. Verhuis jij, dan ben je verplicht deze verhuizing door te geven via de gemeente waar je vertrekt. Deze verhuizing wordt dan doorgegeven aan de Kamer van Koophandel en de belastingdienst. Je kunt de wijziging van het adres ook zelf aanpassen. Dat doe je zo: ga naar de website kvk.nl, kies ‘wijziging doorgeven’. De rest wijst zich vanzelf. Zodra je het proces hebt doorlopen is jouw verzoek voor het aanpassen van jouw adres ingediend en zodra de aanpassing is gedaan, ontvang je een bevestiging van wijziging via de KvK. Je bent er als ZZP'er verantwoordelijk voor dat jouw bedrijf op het correcte adres staat ingeschreven. Als jij kilometervergoeding ontvangt dat wordt automatisch uitgegaan van het bedrijfsadres dat bij de KvK geregistreerd staat. Klopt de postcode van het adres niet dan maak je je schuldig aan fraude met betrekking tot de kilometervergoeding en dat kan je duur komen te staan.
Waarom en hoe moet je als Uitzendkracht een adreswijziging doorgeven?
Uitzendkracht registreren zich als privé-persoon bij een Uitzendbureau. Zij worden geregistreerd met huisadres. De kilometervergoeding wordt op basis van het huisadres bepaald. Klopt de postcode van het huisadres niet, dan klopt de kilometervergoeding niet en dan kan er sprake zijn van fraude wat je duur kan komen te staan.
Reiskosten zijn de kosten die je als (zelfstandig) zorgprofessional maakt om van jouw adres* naar het adres van de opdracht te reizen. De berekening van de reiskosten vindt meestal plaats op basis van postcodes en de indicatie voor de onkostenvergoeding per kilometer die de overheid jaarlijks vaststelt.
Welke reiskosten worden vergoed?
Per 1 januari 2024 is de reiskostenvergoeding 0,23 euro per kilometer voor woon- werkverkeer. Of je nu met openbaar vervoer of met eigen vervoer reist, de onkostenvergoeding is door de overheid standaard vastgesteld op 0,23 euro per kilometer en de kilometers worden berekend vanaf de postcode van jouw adres* tot de postcode van het adres waar je de opdracht uitvoert.
NB: Voor ZZP'ers geldt dat vanwege de hoeveelheid werk, de foutkans en de toenemende fraude, die met kilometervergoedingen wordt gepleegd, reiskostenvergoedingen steeds vaker in het uurtarief verrekend en afgeschaft worden.
*Voor ZZP'ers geldt het bedrijfsadres dat geregistreerd staat bij de KvK en voor Uitzendkrachten geldt het woonadres dat is geregistreerd bij het Uitzendbureau.
Een adreswijziging doorgeven?
Zie bij veelgestelde vragen 'adreswijziging'
Contra Zorg heeft zowel een Bemiddelingsbureau als een Uitzendbureau. Je kunt je bij Contra Zorg bij beide bureaus inschrijven. Zo ontvang je via de app zowel aanbiedingen van ZZP-opdrachten als vacatures voor uitzendkrachten. Jij bepaalt zelf op welk aanbod je wilt ingaan. Houd er rekening mee dat je als ZZP'er aan een aantal voorwaarden moet voldoen zoals urencriterium en maximale duur van de opdracht bij een opdrachtgever. Je kunt dus niet bij eenzelfde locatie, noch bij eenzelfde opdrachtgever als ZZP'er en als Uitzendkracht aan het werk. Daar moet minimaal 1 a 2 jaar tussen zitten.